Logo Sieraden Logo

Fromanteel zelf-opwindbaar Pendulum horloge: stijlvol mannen-accessoire

Door Louise Hartveld

Dames mogen hem natuurlijk ook dragen, maar de ontwerpers van horlogemerk Fromanteel creëerde het zelf-opwindbare uurwerk Generations Pendulum speciaal voor heren. Het is het eerste mechanische (zelf-opwindbare) uurwerk van de Fromanteel-collectie en met veel trots werd het oktober 2015 gepresenteerd. Belangstelling van horlogeliefhebbers was er tijdens de feestelijke onthulling in ieder geval genoeg van jong en oud.

Mannen-accessoire

Hoewel uurwerken de functie van tijdaanduider hebben moeten afstaan aan mobiele telefoons, zijn horloges zeker voor mannen nog steeds een mateloos populair mode-item. Waar vrouwen met hun oorbellen of colliers pronken, doen heren dit graag met hun uurwerk. En terecht! Je hebt namelijk prachtige horloges in allerlei prijscategorieën, waarbij wij vooral groot fan zijn van de uurwerken van het Amsterdamse stijlvolle merk Fromanteel. Het merk biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Zelf-opwindbaar horloge

Het mooie van het nieuwe horloge van Fromanteel is dat je het kan opwinden en het dus zonder batterijen voor 38 uur blijft werken. Zo hoef je dus nooit een batterij te vervangen en kan het horloge eindeloos mee. Maar nog mooier is dat wanneer je het horloge draagt het automatisch wordt opgeladen! Hoe dat kan? Met behulp van de zogenaamde 'rotor' (zie bovenstaande afbeelding). Dit is een soort gewichtje die aan één zijde zwaarder en uit balans is. Hierdoor gaat de rotor roteren bij beweging van het horloge en dit windt de veer van het mechanische uurwerk op. Intensief zwaaien of overdreven typen loont dus!

Pendulum versus speelautootje

De veer die in het mechanische uurwerk Pendulum is gebruikt, kun je vergelijken met zo'n speelautootje waarmee je vroeger speelde. Eerst rolde je de auto naar achteren, om hem vervolgens los te laten en hem als een speer weg te laten schieten. Een geweldig systeem, alleen heb je voor een uurwerk iets meer controle nodig bij het loslaten. Anders zou alle energie in één keer verbruikt zijn en slaan de wijzers op hol. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom zijn er een aantal mechanismen ingebouwd die langzaam de veer-spanning afgeven.

Fromanteel horloge Pendulum zelf-opwinbaar mechanische horloge uurwerk

Mechanisch horloge, juiste tijd

Hoe zorgt deze gecontroleerde veer-spanning er nou voor dat het Pendulum horloge continu de exacte tijd aangeeft? Nou, je zou er op deze manier naar kunnen kijken: als je alle bewegende componenten van het mechanisme uit het uurwerk zou halen en van links naar rechts naast elkaar zou leggen, heb je aan de linkerzijde de veer en aan de rechterzijde het balans-wiel. Dit wiel is altijd opgewonden en laat alleen af en toe de spanning even los, om vervolgens gelijk weer op te winden als een soort ademhaling. Dit wiel is verbonden aan het anker, die hiermee naar voor en achter wordt geduwd. Hiermee wordt elke keer het tandwiel een stukje naar voren gestuwd. Dit zorgt ervoor dat de rest van de mechanismen langzaam voortbewegen en uiteindelijk de wijzers en datumplaat in beweging brengen. En voila, zo geeft het Generations Pendulum horloge de juiste  tijd aan!

Benieuwd naar de prijs van een dergelijk vernuftig en zelf-oplaadbaar uurwerk? Die valt erg mee! Kijk voor meer informatie en andere modellen van Fromanteel op onze webshop Sieraden in Stijl.

Fromanteel Evenement

Voor de liefhebbers organiseren wij aanstaande zaterdag 14 november een speciaal Fromanteel Evenement waarbij we een presentatie geven over het mechanisme van het uurwerk.

Naast de presentatie en de nodige hapjes en drankjes kunt u tijdens dit evenement gebruikmaken van onze speciale actie. Lijkt het u leuk om erbij te zijn of wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van Goudsmid Marijke Mul bij het Fromanteel Evenement.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 

Uitgelicht!

Bij inschrijving ontvangt u eens per maand stijlvolle draag informatie over de sieraden uit deze shop.
 
 

SIERADEN IN STIJL by Marijke Mul

"Sieraden in stijl" heeft het meest complete overzicht in stijlvolle sieraden op de Nederlandse markt. Verschillende stijlen. Fashionable jewellery. Dé musthave in jouw collectie.

Wij hebben een ruime verscheidenheid in stijlen en zoeken hier binnen naar de meest speciale items. Hierdoor kunnen de sieraden verrassend zijn. Ringen, kettingen, hangers, horloges. Naast de nieuwe sieraden, soms met de hand gemaakt, vind je hier ook een ruime collectie vintage sieraden. Mocht je zelf sieraden hebben, welke je niet draagt, komen deze wellicht ook in aanmerking op bij ons op de site te komen. VERKOOP HIER UW SIERAAD

Daarnaast staan in onze fysieke winkel altijd mensen voor je klaar om je te adviseren, te woord te staan en bij problemen, deze voor je op te lossen.

Neem ook contact met ons op voor een taxatierapport, reparatie of neem een kijkje op de website van Marijke Mul Goudsmid