Logo Sieraden Logo

Tulpomania ketting door Goudsmid Marijke Mul

Door Marijke Engelbarts-Mul

Tulpomania in Haarlem

In het begin van de 17 eeuw waren tulpen in Nederland een exclusief en vooral schaars statussymbool. Het centrum van de tulpenhandel lag in de stad Haarlem. Door de trage natuurlijke vermeerdering van tulpenbollen was er slechts een beperkt aanbod tegenover een grote vraag. Al snel werden de populaire bollen niet fysiek verhandeld maar via waardepapieren. Deze 'tulpengekte', ook wel Tulpomania genoemd, leidde tot een wilde speculatie in bollen waarbij prijzen explosief stegen tot tienduizenden euro’s per bol. Voor dat bedrag kon je een heel grachtenpand kopen! Op zekere dag kwam er een abrupt einde aan de windhandel en werden fortuinen verloren. Maar de tulpenhandel overleefde. Deze lente staat Haarlem in het teken van Tulpomania. De stad herleeft deze manie met allerlei culturele activiteiten.

Tulp ketting

Juwelier Goudsmid Marijke Mul heeft voor deze gelegenheid een Tulpomania sieraad ontworpen: een zilveren hanger gecombineerd met een fraai collier, geïnspireerd op de bekende tulp 'Vroege Brabantson' van de Haarlemse 17e-eeuwse meesterschilder Judith Leyster. Een uniek sieraad met een Nederlands tintje!

De ketting is te koop in onze winkel voor € 59,- en online via onze webshop Sieraden in Stijl. Daarnaast zijn er diverse verkooppunten in de stad zoals het Van de Valk hotel in Haarlem en het VVV kantoor op de Grote Markt in Haarlem.

Tulpomania Tour

In het Frans Hals museum zijn de zalen tijdens het Keukenhof-seizoen (24 maart – 16 mei 2016) versierd met bloemboeketten in speciaal gemaakte bloemenvazen en antieke tulpenvazen. Hier maakt de bezoeker kennis met de beroemde schilders uit de Gouden Eeuw, het leven in die tijd en de bijzondere betekenis die bloemen daarin hebben. Originele schilderijen die de tulpenmanie bespotten vormen de climax van de tentoonstelling.

De Haarlemse Jopenkerk heeft in het centrum van de stad een moderne stadsbrouwerij gecreëerd waar Tulpomania bier te nuttigen is volgens een 17 e eeuws receptuur.

Vergeet tijdens uw tour vooral ons atelier niet waar we op authentieke wijze naast de Tulp hanger allerlei soorten sieraden maken.

Reacties

Naam
E-mail*
Uw bericht
 
 

Uitgelicht!

Mode- en sieradentrends 2016/2017


Verder lezen

Rood gouden sieraad


Verder lezen

Bij inschrijving ontvangt u eens per maand stijlvolle draag informatie over de sieraden uit deze shop.
 
 

SIERADEN IN STIJL by Marijke Mul

"Sieraden in stijl" heeft het meest complete overzicht in stijlvolle sieraden op de Nederlandse markt. Verschillende stijlen. Fashionable jewellery. Dé musthave in jouw collectie.

Wij hebben een ruime verscheidenheid in stijlen en zoeken hier binnen naar de meest speciale items. Hierdoor kunnen de sieraden verrassend zijn. Ringen, kettingen, hangers, horloges. Naast de nieuwe sieraden, soms met de hand gemaakt, vind je hier ook een ruime collectie vintage sieraden. Mocht je zelf sieraden hebben, welke je niet draagt, komen deze wellicht ook in aanmerking op bij ons op de site te komen. VERKOOP HIER UW SIERAAD

Daarnaast staan in onze fysieke winkel altijd mensen voor je klaar om je te adviseren, te woord te staan en bij problemen, deze voor je op te lossen.

Neem ook contact met ons op voor een taxatierapport, reparatie of neem een kijkje op de website van Marijke Mul Goudsmid